Sondajul realizat de clinica privată precizează că mai mult de 40% dintre femeile care aleg fertilizarea in vitro au între 30 și 35 de ani, iar peste 35% au între 20 și 30 de ani. Accesul la informație este cel care face ca vârsta să scadă constant.
Cele mai multe dintre cuplurile care au participat la sondaj au mărturisit că au încercat să obțină o sarcină pe cale naturală timp de 5 ani, după care au apelat la un medic specialist.
„În principiu, dacă trece mai mult de un an de zile, timp în care s-a încercat obținerea unei sarcini, dar fără rezultat, e momentul ca acel cuplu să vină la o consultație de specialitate. Există un set de analize, ambii parteneri sunt testați, tocmai pentru a vedea care este problema și cum putem să o rezolvăm. Analizele ginecologice de rutină nu sunt suficiente în astfel de cazuri, e nevoie de o consultație la un medic care are competență în reproducerea umană asistată și în infertilitatea cuplului”, susține dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrică-ginecologie. Din păcate, multe cupluri ajung târziu la un astfel de cabinet tocmai pentru că nu știu că au nevoie de un specialist în infertilitate, această explicație fiind dată de peste 66% dintre cei care au răspuns la sondaj.
Infertilitatea este o boală clasată de Organizația Mondială a Sănătății pe locul 5 în topul dizabilităților la nivel global. În România, cifrele arată că unul din șase cupluri luptă cu infertilitatea, cele mai multe probleme înregistrându-se în cazul femeilor trecute de vârsta de 35 de ani. Conform datelor de la Institutul Național de Statistică, rata de fertilitate în cazul femeilor cu vârste cuprinse între 30 și 34 de ani, în anul 2017, a fost de 60,1 născuți vii la 1.000 de femei din această categorie, la nivelul întregii țări. Vârsta medie a mamei la prima naștere a fost, în 2017, de 27 de ani (în creștere de la 22 de ani, cât era în 1990).
Primăria Capitalei oferă vouchere pentru cuplurile care au nevoie de fertilizare in vitro.„În două luni și jumătate, 510 cupluri au obținut aprobarea pentru a primi vouchere pentru efectuarea procedurii de fertilizare in vitro, în cadrul Programului FIV – „O șansă pentru cuplurile infertile”, derulat de Primăria Capitalei, prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București.” se arată într-un comunicat al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale, difuzat la sfârșitul lunii august.Proiectul „O șansă pentru cuplurile infertile” a fost aprobat de Primăria Capitalei în data de 28 martie 2018 și se va derula până în decembrie 2019.